• гр. София, кв. „Драгалевци” 1415, ул. „Бела Дона” №1
  • Телефон: 02/ 967-1186, факс: 02/ 967-1181
  • vlevski_50ou@mail.bg

История

История

Летописите разказват

София, основно училище, 50 ОУ Васил ЛевскиНазад към спомените

Недалеч от центъра на София, сгушено в пазвите на Витоша, крие своето очарование и хубост Драгалевци.Историята на Драгалевци води от незапомнени времена.Сведения за него са записани още с хрониките на Цар Иван Александър и са тясно свързани с хрониките на драгалевския манастир. През 1872 г в манастирската обител Васил Левски основава Софийски революционен комитет. През периода на османското иго, манастира е духовно средище.

Началото

През 1831 именно тук се отваря първото българско училище без знанието на турската власт. По- късно то е преместено насред мегдана, в една малка кръчма, със сламен покрив, собственост на манастирската обител. Първият учител е драгалевчанина Димитър Станков Аджиин, познат като дядо Мите. Към 1870 малкото училище се премества в драгалевската воденица. След освобождението, Боне Стоев дарява една малка сграда за училище. Пръв учител става поп Гълъб. Има около 80 ученици. Класовете са смесени. Учи се до четвърто отделение. През 1912 г. по време на Балканската война, занятията спират.

50 ОУ Васил Левски, основно училище, София, ДрагалевциНачалото на 20-ти век

В началото на 30-те години, на 20-ти век, с много ентусиазъм, драгалевчани започват строежа на голяма за времето си училищна сграда, със доброволно събрани средства и труд. Те с гордост наричат своето училище „Цар Иван Александър” като знак на признателност към основателя на Драгалевския манастир. През 1933 г. училището има вече прогимназиален клас. Годините от 1934г. до 1959г. са изпълнени с всеотдаен педагогически труд на цяла плеада изтъкнати учители, чиито имена Драгалевци помни и до днес: Васил Манолов, Мария Балканска, Цветана Попандова, Мария Белова и др.

С името на Апостола

50 ОУ Васил Левски, основно училище, Драгалевци, СофияГодината е 1959. Изминали са почти 130 години, в които училището в Драгалевци се утвърждава като храм на вечния стремеж на духа и познанието. Всички ученици и учители с гордост приемат новото име на училището – „Васил Левски”. Започват години на творчески труд за поколения деца, научили своите първи уроци тук, пред ясните очи на Апостола. За големите си постижения училището е наградено с ордените „Кирил и Методий” III и I степен. В ума и сърцето си българинът почита три сгради – дома си, църковния храм и училището на децата си. 70 години от живота на 50-то ОУ „ Васил Левски” минават под покрива на старата вече сграда. С всяка година децата на Драгалевци са все повече и повече. Сградата е тясна да побере всички, които искат да учат точно тук, където са учили техните бащи и майки. През 2001/2002 година е открит новия корпус с компютърен кабинет и класни стаи за най-малките възпитаници на училището. От 2002/2003г. в училището работи бюфет, а от 2006г и училищен стол.